Behandeling

De eerste keer dat je naar de orthodontist gaat, op eigen initiatief of doorverwezen door je tandarts, wordt er nagegaan of een orthodontische behandeling (al) zinvol is. Verschillende zaken worden dan gecontroleerd en geëvalueerd.

  1. Is een orthodontische behandeling al nodig?
  2. Moet er een voorbereidend traject in samenspraak met jouw tandarts of met een andere tandarts-specialist uitgewerkt worden om jouw mondgezonheid op punt te brengen alvorens te starten met een orthodontische behandeling. Dit kan oa. gaan over het verwijderen van melktanden tot het vullen van gaatjes. 
  3. Een orthodontische behandeling kan opgestart worden. Hiervoor moet de orthodontist voldoende informatie verzamelen om een behandelplan te kunnen opmaken. Hiervoor kunnen volgende zaken gedaan worden:
    • Er worden röntgenfoto’s gemaakt van je schedel en gebit.
    • Er worden afdrukken genomen van het gebit.
    • Er worden foto’s gemaakt van je profiel, lach en tanden.
    • Er wordt door een vragenlijst gegaan.

Uit al deze verzamelde informatie zal een behandelplan opgesteld worden.

Voordat de behandeling start, wordt alles met je besproken. Indien je minderjarig bent, is de aanwezigheid van een ouder of voogd vereist.

We vinden het zeer belangrijk dat je vooraf goed op de hoogte bent van wat je kan verwachten. Daarom zullen wij in dit gesprek met jouw oa. volgende zaken bespreken:

  • welke techniek(en) wij voorstellen om te gebruiken (verwijderbare beugel, vast apparaat,..)
  • is er een operatieve ingreep nodig?
  • de voor- en nadelen
  • de eventuele risico’s van de behandeling
  • de geschatte behandelingstijd en kostprijs
  • jouw rol tijdens de behandeling

Een goede mondhygiëne is essentieel voor de gezondheid van het gebit, zeker tijdens de orthodontische behandeling, het is dus belangrijk om jouw tandarts op de hoogte te houden en ook naar jouw controle afspraken te blijven gaan.

Op de site van onze beroepsvereniging bbno.be, kan je ook zeer veel informatie vinden. Wij raden jouw aan om deze te bezoeken.

Tijdens de behandelings-fase zal je op regelmatige basis op controle moeten komen.
Wat er dan gedaan zal worden hangt af van het type van behandeling zoals besproken tijdens het overlopen van het behandelplan.

Deze regelmatige opvolging zal gemiddeld om de 4 tot 10 weken plaatsvinden. Het goed opvolgen van deze planning is zeer belangrijk om tot een goed resultaat te komen binnen een redelijke termijn.
Gelieve er rekening mee te houden dat deze controle afspraken tijdens school/kantoor uren kunnen zijn, wij proberen om een eerlijke verdeling van afspraken binnen en buiten school/kantoor uren te doen maar dit is niet steeds haalbaar.
De afspraken die meer tijd in beslag nemen, zoals plaatsen en verwijderen van orthodontische apparatuur, zullen steeds tijdens school/kantoor uren ingepland worden.

De actieve behandeling is voorbij, de beugel / blokjes zijn weg, maar nazorg is nodig.

Weet dat je tanden steeds blijven bewegen, en dat het dus zeer belangrijk is om dit goed op te volgen.
Na het einde van de behandeling kijken wij samen met jouw wat de beste aanpak is om het bereikte resultaat te bewaren. Dit kan bv. met (initieel) een  beugel/tandgoot maar er wordt ook vaak gekozen om een retentie draadje aan de achterzijde van de voorste boven- en ondertanden te kleven.

Deze retentie fase zal ook nog gedurende een bepaalde tijd opgevolgd worden, maar dit met een veel grotere tussentijd dan bij de controle afspraken.